3. Paragrafen

3.3 Onderhoud kapitaalgoederen

Ontwikkeling en samenstelling gebouwenvoorraad
Met de in 2016 vastgestelde rapportage Maatschappelijk vastgoed Aalsmeer in hernieuwde balans is de beoogde omvang en samenstelling van de gebouwenvoorraad afgestemd op de erkende huisvestingsbehoefte. Het effect hiervan was een substantiële vermindering van de gemeentelijke gebouwenvoorraad. In dat verband zijn nagenoeg alle te herontwikkelen locaties inmiddels gerealiseerd of in uitvoering, met uitzondering van de Graaf Willemlaan 1 en de Machineweg 12. Verder is vorig jaar het Oude Raadhuis aan de Dorpsstraat 9 in Aalsmeer weer in bezit gekomen van de gemeente. De visie op het gemeentelijk maatschappelijk vastgoed wordt in 2021 geactualiseerd en een nieuwe Nota Vastgoed Aalsmeer 2022 wordt uitgewerkt.

Verduurzaming en onderhoud
In 2021 is voorts voor de gemeentelijke gebouwenvoorraad een plan voor verdere verduurzaming opgesteld en met betrokken portefeuillehouders besproken. De uitgangspunten van dit plan worden in de nieuwe nota Vastgoed Aalsmeer 2022 meegenomen.

Voor alle gebouwen in blijvend gemeentelijk beheer is een meerjarenonderhoudsplan (MOP) beschikbaar op basis van de NEN 2767. Bij de NEN 2767 methodiek wordt vooraf bepaald wat de conditie van de gebouwelementen minimaal moet zijn en worden belangrijke zaken zoals continuïteit, kwaliteit en gebruiks- en veiligheidseisen meegewogen. Van alle onderhoudsgevoelige elementen wordt de conditie geïnspecteerd en worden gebreken die onderhoud behoeven geregistreerd. De resultaten van de inspecties worden in het beheerprogramma O-prognose verwerkt. De MOP’s worden 3-jaarlijks geactualiseerd middels herinspectie. Met het actualiseren van de visie op het maatschappelijk vastgoed wordt gelijktijdig met het uitwerken van de nieuwe nota tevens een beheerplan opgesteld. In dit beheerplan zal op transparante wijze worden aangegeven op welke wijze het vastgoed zal worden onderhouden en welke financiële middelen daarvoor benodigd zijn.

Voor gebouwen waarvan een voortgezet gebruik is voorzien, worden jaarlijks de in het meerjaren-onderhoudsplan opgenomen onderhoudsmaatregelen, mits deze ook bij nadere beoordeling onuitstelbaar blijken, uitgevoerd. Aan gebouwen die binnen afzienbare termijn worden afgestoten wordt alleen nog het minimaal noodzakelijke gedaan. Deze systematiek is middels de Notitie inzake onderhoud van gebouwen in Aalsmeer in het kader van de besluitvorming over de Lentenota 2015 gefiatteerd.

Een bedrag ter hoogte van de 20-jaars gemiddelde MOP wordt jaarlijks gedoteerd aan de Voorziening onderhoud gebouwen. In 2022 gaat het om € 358.100 exclusief eventuele index, inclusief 11% opslag voorbereiding en toezicht. Uitgaven komen ten laste van de voorziening. De toereikendheid van de voorziening wordt jaarlijks bij het opmaken van de jaarrekening aan de dan bekende gegevens getoetst.

Beheer en onderhoud door derden
Beheer en onderhoud van een deel van de gemeentelijke gebouwen is belegd bij andere organisaties:

  • Exploitatie Sportaccommodaties Aalsmeer BV is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van alle binnen- en buitensportaccommodaties.
  • Green Park Aalsmeer Gebiedsontwikkeling is verantwoordelijk voor het beheer van gronden en gebouwen binnen het eigen exploitatiegebied.
  • Brede school De Mikado wordt beheerd door de beheerstichting De Mikado.

Leegstand en verhuur
Met betrekking tot de gebouwen ondervinden wij eigenlijk alleen nog enige leegstand in het kader van aankoop/leegmaken van panden vooruitlopend op herontwikkeling. Ter bestrijding van deze frictieleegstand worden een aantal panden tijdelijk door leegstandsbeheerders beheerd. Verder worden alle gebouwen verhuurd.

Deze pagina is gebouwd op 07/11/2022 09:38:52 met de export van 07/11/2022 09:26:29